Petsamo-Seura ry.n sääntömääräinen vuosikokous 2020 pidettiin pyhäinpäivänä 31.10.2020

Vuosikokous 2020 pidettiin sääntömääräisesti pyhäinpäivänä, joka oli 31.10.2020 Paikalle saapui päätösvaltainen määrä jäseniämme ja kokous todettiin yksimielisesti täyttävän sääntömääräykset. Hotelli Scandic Kemi oli ravintolan osalta varsinaisesti suljettu kokonaan, paitsi Petsamo-Seuran tilaisuudelta. Kokousväki oli varustautunut ohjeiden mukaan kasvomaskein ja muilla hygieniatoimilla.


Korona tilanne on vaikea ja suositukset olivat välttää kokoontumisia, mutta emme tienneet syyskuun alussa, että tällainen suositus olisi pyhäinpäivänä. Sääntömme määrää, että vuosikokous on koolle kutsuttava pyhäinpäiväksi jäsenkirjeellä kuusi viikkoa aiemmin, joten se on huomioitava näissä arvioissa.

Sääntöjemme 6§ mukaan seuranhallituksella ei ole vaihtoehtoja vuosikokouksen ajankohdalle, vaan se on sääntömääräys. Mikäli viranomaiset olisivat määränneet ehdottoman kokoontumiskiellon suosituksen sijaan, olisi meillä ollut force majeure, eli ylivoimainen este, jonka vuoksi Petsamo-Seuran hallitus olisi joutunut suorittamaan kokouksen peruutuksen.
Uusi yritys vuosikokouksen koollekutsumiseksi olisi vaatinut jo ennustajan lahjoja, sillä edelleen kutsu tapahtuisi jäsenkirjeellä vähintään kuusiviikkoa ennen kokousta. Mitä tuon kuudenviikon aikana olisi voinut tapahtua koronan suhteen? Kuka tietäisi?? Mahdoton ja turha mietittäväksi koko asia, että miksi jne.


Rahallisesti ajateltuna kokouksen siirto olisi myös ollut kallista touhua, sillä syyskuun jäsenkirje jo maksoi postituksena n. 680 € ja jos kokous olisi peruttu niin kirjeet olisivat maksaneet saman 680 €. Uuden kokouksen koolle kutsuminen jälleen jäsenkirjeellä 680 €. Tästä nähdään, että joku järkihän näissäkin touhuissa on pidettävä ja niin kokous toteutettiin suunnitellusti.
Usein on purnattu kun pyhäinpäivänä on pimeää ja huonot ajokelit, jonka vuoksi usea ei tule kokoukseen. Näin niitä esteitä löytyy ilman koronaakin.

Säännöissämme on 6§ määräys vuosikokouksen koollekutsumisesta jäsenkirjeen lisäksi Petsamo-Seura ry kotipaikan sanomalehdessä. Tästä on ollut kyselyjä, että onko edes ilmoitettu jne. Seuran kotipaikka on Rovaniemi ja Rovaniemellä ilmestyy Lapin Kansa niminen
sanomalehti. Tämän lehti-ilmoituksen merkitystä tulee arvioida jäsenkuntamme
alueellisella kattavuudella, joka on huomattavasti suurempi kuin lehden levikkialue. Meillä on jäseniä Saksassa, Norjassa, Ruotsissa ja koko Suomen alueella.
Palveleeko tuo lehti-ilmoitus jäsenistön yhdenvertaisuutta ?

Vaikka säännöissämme ei sanota niin, on kuitenkin tuon lehti-ilmoituksen tarkoituksena ollut ilmoittaa alueellamme oleville petsamolaisille ja muille ihmisille, että Petsamo-Seuran vuosikokouksen yhteydessä tai paremminkin jälkeen, pidetään jonkinlainen tapaamis- ja viihteellinen illanvietto, sekä syödään illallinen, joka tulee maksaa etukäteen tilillemme. Nyt emme olleet suosittelemassa ns seuran ulkopuolisille mukaan tuloa ja lehti-ilmoitus oli Lapin Kansassa, mutta sillä ei erityisesti ilmoitettu kuin tuo vuosikokous.

Joudumme seuran hallituksessa pohtimaan tulevalle vuosikokoukselle esitettävissä sääntömuutoksissa, että onko 6§ sääntöä muutettava tuon ylimääräisen ja jäsenistön tasavertaisuutta palvelemattoman sanomalehti-ilmoituksen poistolla. Kun se ei ole sitten säännöissä, ei ongelmaa kenellekään ja hallitus voi edelleen kutsua eri ilmoituksilla tilaisuuteen muitakin kuin seuran jäseniä.