*Kirjan nimi:
Kaikella on kääntöpuolensa. Varvara ja Danil Sergejeffin sukukunta Petsamosta.

*Kirjan toimittaja ja kustantaja: https://grp.isbn-international.org/search/piid_solr?keys=Kata+Vienontytar+Korhonen


KIRJAN ESITTELY:


Vienankarjalaista perua ollut Sergejeffin petsamolaisperhe pakeni sotaa Suomeen kaksi eri kertaa (1939 ja 1944) kaikkien muidenkin Petsamon asukkaiden tapaan. Evakkoina karjalaiset ryhmiteltiin ensisijaisesti niihin petsamolaisiin, jotka aluksi evakuoitiin Kalajoelle kolttien tapaan. Kirjani ei keskity evakkotarinoihin. Sen sijaan kirjani aineisto rakentuu kolmen tukipilarin varaan. Niitä ovat valokuvat Petsamosta (1920-luku), Sergejeffin suurperheen muistinvaraiset kertomukset ja tekijän laatimat sukuselvitykset jokaisesta leski-Varvaran "koti-Suomeen tuomasta" jälkeläisestä.
Varvaralle jäi Trifonassa leskeksi jäätyään 13 jälkeläistä. Tähän sukuun ja sukulaisten elämänvaiheisiin perustuva jäsennys sitoo koko monitahoisen kirjan aineiston yhteen luontevasti. Varvarasta lähtevän sukulaisverkoston varaan on ollut mahdollista virittää kertomuksia Petsamon kalastajien elämästä, Hardanger-kirjonnasta, Stalinin vainoista, talvi-ja jatkosodasta, Luton miehistä, venäläisten partisaanien tekemistä siviilimurhista (ääriesimerkkinä leski-Varvaran pieni pojanpoika ja tämän äiti), Lapin sodasta ja saksalaisten ottamista suomalaisista sotavangeista, Petsamon luovuttamisesta Neuvostoliitolle, evakkoon lähdön jälkeisestä elämästä, Inkerin suomalaisista, Ruotsiin lähetetyistä sotalapsista, Ruotsiin muutosta ja monista muista Suomen historian vaiheista. Erityistä viehtymystä kirjoittaja näyttää tuntevan (Hannu Korhosen, kirja-arvostelijan mukaan) historian vaiettuihin vaiheisiin, joista edellä mainituista ovat ainakin venäläiset partisaanit, inkeriläiset ja saksalaisten suomalaiset panttivangit.
Danil ja Varvara Sergejeffin avioliiton myötä Petsamon Trifonassa syntyneen sukukunnan vaiheet ovat poikkeuksellisen monitahoiset.Siksi kirja on kiinnostavaa tutkittavaa sellaisellekin, joka ei ole sidoksissa tähän sukukuntaan tai muutenkaan Petsamoon.


Kata Vienontytär Korhonen*Kirja painettu Suomessa (Tunturi-Lapin
Paino) ympäristöystävälliselle FSC ja PEFC-sertifioidulle paperille. 3.
painos, 2022.

* Kirjaan liittyvät kaikki oikeudet (myös käsikirjoituksen dramatisointi) kuuluvat toimittajalle / kustantajalle.

* Kirjan hinta Petsamo-sivuilta tilattuna 15 e (+ toimitusmaksu Postille 5,90e). Lasku tulee kirjan mukana.

Tilaa Katan kirja täältä

TÄMÄ LINKKI AVAA TILAUSLOMAKKEEN


Katan kotisivuille >>>