Parkkinan kirkko

Parkkinan kirkko

Parkkinan kirkko eli Apostoli Andreaksen ja Pyhän Nikolaoksen kirkko oli Petsamon ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Petsamon kirkonkylässä Parkkinassa.Varat kirkon rakentamiseen saatiin lahjoituksina muun muassa arkangelilaiselta kauppiaalta Andrei Kartagorovilta ja kalastajilta. Hirrestä rakennettu kirkko oli vuorattu laudoituksella ja siinä oli peltikatto. Kirkko oli 19 metriä pitkä, yhdeksän metriä leveä ja 8,5 metriä korkea. Parkkinassa sijaitsi myös pienempi ja vanhempi niin sanottu Kalastajien kirkko. Tämän Parkkinan uudemman kirkon rakennutti Petsamon luostari vuosina 1911-1912.  

Talvisodan syttyessä aamulla 30 marraskuuta 1939, oli Parkkinan kirkossa menossa juhlaliturgia, joka jouduttiin keskeyttämään kun Neuvostoliiton pommikoneet lensivät kirkonkylän ylitse. Kirkko jäi ehjänä paikalleen, kun Petsamo luovutettiin Neuvostoliitolle vuonna 1944.

Talvikirkko nimen tämä sai, koska ev.lut srk käytti kirkkoa talvisin. ( käytännöistä saanemme myöhemmin selvityksiä)

Talvikirkko

Ikonostaasi

Parkkinan pappila

Kirkko kunnostuksen jk

Avaruutta kirkon ympärillä

Saksalaisten sotilaiden käytössäi

Venäläisä sotavankeja

Talvisodan aikana kirkossa majoittui venäläisiä sotilaita tuhoten rakennusta sisältä varsin pahoin, sotkien ja repien. Kirkon penkit olivat kadonneet ilmeisesti polttopuuna, ikonit ja arvoesineet varastettu sekä ikonostaasi tuhottu. Sisälle oli tuotu öljytynnyreistä tehty lämmitysuuni ja savuputket vedetty seinästä läpi. Kirkkoa ei saatu heti käyttöön, koska valtio myönsi vain nimellisen määrän sotakorvausta näistä tuhoista.

Parkkinan kirkko uusiokäytössä

Kirkko paloasemana

Autokorjaamo

vrt kuvat yp. käänteinen

Kirkko sai suunnitelmataloudessa uuden tehtävän, siitä tuli hevostalli. Jonkin ajan kuluttua alueelle tarvittiin paloasema, mutta ei enää hevosia, joten pieniä muutoksia seinäaukkoihin ja paloauto saatiin sisälle. Rakennettiin letkutorni pihalle ja komistus oli käyttökelpoinen. Pyhittäjien haudat kirkon nurkalla olivat sopivasti kulkureiteillä, joten tulivat tallatuiksi. Kun alueelle oli saatu uusi varsinainen paloasema, niin tyhjäksi jääneet tilat toimivat autokorjaamona. Monitoimirakennus paloi viimein, mutta paikalla on edelleen letkutorni ja hautakummut on palautettu sekä ristit korjattu.

Kuvateksti

Hautausmaa tuhottu ?  Ehkä ei kokonaan. Osaksi saksalaisten hautausmaan alle, osaksi kulkuväylän alla, mutta ei maata ole poistettu. Oikealla alla kuva ilmeisesi sotilashaudasta kivireunuksineen suoraan muistomerkin takana.

Saatto. vrt kuval yllä

2 kpl hautakiviä ja ilmeisesti sotilashauta

Parkkinan kirkon ympäristössä oli kaksi hautausmaata. Toinen ort.srk:n ja toinen ev.lut. Ne sijaitsivat etäällä kirkosta. Alueelle on vedetty rautatie ja kerrotaan, että haudat olisivat sen alla. Kartat kyllä kertovat, että rata ei kulje hautojen yli. Hautuumaan takana alkaa saksalais-itävaltalainen sotilashautuumaa muistomerkkeineen. Suomalaisten hautausmaalla näkyy hautakumpuja rivinä ja pari hautakiveäkin.  Muistomerkkiä sinne ei ole saatu rakentaa.