PETSAMON AARTEITA

Kuvateksti

PETSAMON AARTEITA LAPPI-OSASTOLLA

Petsamo on tarunhohtoinen maa. Kun Petsamo liitettiin Suomeen vuonna 1920, kiinnostus Suomen jäämeren porttia kohtaan alkoi kasvaa myyttisiin mittoihin: kaikki kynnelle kykenevät suunnittelivat matkaa Suomen pohjoisimpaan kärkeen. Vaikka Suomi menetti Petsamon vain reilun  parinkymmenen vuoden jälkeen, niin yhä edelleen Petsamo kiinnostaa. Ja Petsamon tarunhohtoisuus vain kasvaa. Sen olemme huomanneet Lappi-osastollakin.

 

Lappi-osasto on Rovaniemen kaupunginkirjaston oma erityinen pohjoinen erikoiskirjasto.  Lapponica-kokoelma sisältää Lappia, Pohjoiskalottia ja arktisia alueita käsitteleviä julkaisuja. Sen keskeinen osa on Suomen saamelainen erikoiskirjasto. Laaja, yli 65 000 nimekkeen kokoelma sisältäa kirjoja, lehtiä, karttoja, äänitteitä ja elokuvia.  Petsamo on yksi Lappi-osaston kysytyimmistä aiheista ja siitä löytyykin lähes tuhat viitettä Lapponica-tietokannastamme. 

Esimerkiksi nyt taas niin ajankohtaisesta aiheesta kuin Jäämeren rata löytyy kokoelmastamme pari mielenkiintoista ja harvinaisempaa teosta:

CASTRÉN, Jalmar: Petsamon radan taloudelliset edellytykset . Kirja Petsamon rautatien edellytyksistä, taloudellisista näkökohdista sekä eri ratalinjauksista. Liitteenä kartta eri ratavaihtoehdoista. Helsinki : Valtioneuvosto, 1923.

TERÄS, Kapteeni: Petsamon rata : isänmaallinen unelma. (romaani) Helsinki : Karlsson & Jantunen, 1921.

Hankimme jatkuvasti antikvariaateista kirjallisuutta täydentääksemme kokoelmiamme. Viimeaikaisia Petsamo-hankintoja on mm. Onni Seppälän "Matkamuistelmia" vuodelta 1938, joka kertoo Suomen 55. raittiuskokousmatkasta Petsamoon.

Lapponica-tietokantaan ja muihin pohjoisiin tiedonlähteisiin voi tutusta omatoimisesti Lappi ja saamelaiset -verkkosivuillamme, jossa on opasteet tiedonhaun eri lähteisiin : https://lappi.verkkokirjasto.fi/ 

Jos tarvitset apua tiedonhakuun, niin ota yhteyttä. Opastamme eri tietokantojen käytössä tai meille voi lähettää sähköpostia Lapponica-tietopalveluun, joka on Lappi-aiheisiin erikoistunut Lapin museoiden ja kirjastojen verkkotietopalvelu. Se löytyy suoraan osoitteesta http://www.lapponica.net . 

Lappi-osastolla on maakuntakokoelmana velvollisuus kerätä ja säilyttää omaa aluetta eli Lappia koskeva kirjallisuus. Suomen muista maakunta- ja kotiseutukokoelmista poiketen aineisto on pääosin lainattavissa. Aineistoa myös kaukolainataan muualle Suomeen ja Pohjoismaihinkin.

Tule käymään tai ota yhteyttä!

kirjasto.lappi-osasto@rovaniemi.fi

016 322 2466