Petsamon historiaa

PETSAMON HISTORIAA
ja
Petsamo-Seura ry:n historiaa

Sivulle on koottu erilaisia juttuja ja linkkejä Petsamoon liittyen. Kaikella aineistolla ei ole "tieteellistä" pohjaa, mutta pääosin aiemmin jossain julkaistua tietoa. Otamme vastaan aineistoja julkaistaksemme näillä sivuilla.

Vieraillessasi linkeillä ulkoisilla sivustoilla paluu käy parhaiten selaimesi paluunapilla, samoin tämän sivuston sisäisiltä sivuilta paluu.


"lyhyt oppimäärä Petsamosta" Petsamo- >Wikipedia https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Petsamo

Turjanmeren maa

Tutustu Petsamon historiaan 1920-1944

Totta toinen puoli ?

Miksi kirjoitettu ja kerrottu historia eivät aina kohtaa ? Miksi kirjoitetaan toisin kuin asiat "mummon kertomana" ovat olleet?

Pertti Olavi Haapala (s. 23. tammikuuta 1954 Tampere) on tamperelainen historiantutkija. Haapala väitteli tohtoriksi vuonna 1986 ja on toiminut Tampereen yliopiston Suomen historian professorina vuodesta 1997. Haapala johtaa Akatemian rahoittamaa Yhteiskunnan historian huippuyksikköä yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä.

"Historia ei ole sama asia kuin kokemus tai muisto. Se on mennyttä, kokemuksia koskevaa jälkiymmärrettyä tietoa. Historia on opittua tietoa, jostakin syystä valittua ja kirjoitettua.

- On erilaisia ja vastakkaisia käsityksiä siitä, mitä on tapahtunut, monta historiaa. Vain yksiarvoisessa yhteiskunnassa on yksi historia.

- Historia voi myös irrota todellisuudesta, Tampereen yliopiston Suomen historian professori Pertti Haapala muistuttaa.

Eri tahoja edustavat ihmiset muodostavat omanlaisiaan historiakäsityksiä. Virallisen historiakäsitys näkee tulevaisuuden myönteisessä valossa menneisyyden huonoilla asioilla pönkitettynä. Kun taas esimerkiksi intellektuellit ajattelevat sivistyksen huipun olevan saavutettu, suunta on huonompaa kohden.

- Kadunmies ajattelee asioiden menneen ennen jotenkuten, samalla tavalla nyt ja myös tulevaisuudessa. Tämä ajattelutapa on minun mielestäni järkevin, Haapala sanoo."


***


Tämäkin liittyy osaltaan Petsamon historiaan, tai paremminkin petsamolaisten historiaan

Kertoo mm Nätti Jussista. Jussi kävi myös Petsamossa, jossa siskonsa ja heidän perhettä asui.


*******


JORMA SAVUKOSKI s.1925 on poissa. Hän kuoli tammikuun 25 pvä 2021. Jorma toimi Petsamo-Seuran puheenjohtajana 1988-1999. Puheenjohtajuuden jälkeen seura oli nimittänyt hänet kunniapuheenjohtajaksi. Hän oli toiminut kaikissa petsamolaisten etuja ajaneissa Petsamo-Seuraa edeltäneissä yhdistyksissä.

Tästä linkistä löytyy 28.4.2021 Inarilaisessa ollut Jaakko Peltomaan kirjoittama muistokirjoitus


Tervolan Varejoelle ort tsasounan läheisyyteen rakennettiin Petsamon Alaluostarin kellotapulin näköisversio.

Tapuli on petsamolaisten muistomerkiksi rakennettu. Tapuliin sijoitettiin Varejoen kylälle 1948 lahjoitettu kirkonkello, joka painaa noin 600 kg. Kello oli tarkoitettu luterilaisen rukoushuonene kelloksi, mutta rukoushuone jäi jostain syystä rakentamatta. Kello oli vuosikymmenet väliaikaisissa tapuleissa ja on nyt oikeassa paikassaan. Tapulissa on myös ort.tsasounan kelloja.


Kellon soittoääni <<<<


Klikkaa alta

Äänite>


Äänite julkaistu Ylen luvalla ja Teosto-maksulla.

*************

Kuvateksti

Murmannin ranta posteri // kopioi linkki selaimeesi www.coast-of-hope.no

Suomeksi; <<<


************

Muita kohtaloseuroja

.

Sotalapset fi

Kuvateksti