Tarinat ja lehtileikkeet

Kuvateksti

karhupes658.jpg

 

Riekonpyytäjä putosi karhunpesään.

 

Yllätyksellinen ansanviritys päättyi komeaan saaliseen.

Suuren uroskarhun ampui tk. 18 pnä Petsamon Pitkäjärven pohjoispään läheltä Kalle Seurujärvi Petsamon Pitkäjärven kylästä. Ollessaan Heikki-veljensä kanssa metsästämässä mainitun järven seutuvilta, ryhtyi Seurujärvi virittämään riekonrihmaa, virittäen ansan tietämättään karhunpesän päälle.

Seurujärvi putosi pesään, jolloin karhu karjaisi ja tarttui hampaillaan miehen housujen takamukseen. Housut repesivät, jolloin mies pääsi hieman liikkumaan karhun tarttuessa nyt pyssyn piipusta kiinni. Karhun hellitäessä otteensa pyssystä ja kääntäessä päänsä toisaalle ampui mies ja osui luoti suoraan karhun sydämeen.

Ase, jolla karhun kaataminen toimitettiin, oli vanhanmallinen suustaladattava, jollaisesta m.m hylsynpoistaminen on hankalaa. Karhu painoi n. 270 kg

 

*********

Aivan eri juttua on koltasta joka kosti susille poron menetyksen. Sudet olivat tappaneet koltalta poron ja tästä mies pahastui ja päätti ottaa sudelta hengen. Hän varusti poronraadon syötiksi ja meni suojaan odotteleman sutta. Pian ilmestyikin neljän sudenlauma raadon syöntiin. Mies odotti että sudet likkuvat sopivalle hollille ampumista ajatellen. Kun sudet olivat rinnakkain syömässä, niin mies laukaisi aseensa ja neljä sutta kaatui kerralla luodin lävistäessä kaikki.

(tämä tarina esiintyy useassa Petsamoon liittyvässä lähteesä)